Zorgen bij ’13 reasons why’.

*spoiler alert*

Voor degenen die het niet kennen, op Netflix is er een tienerserie ’13 reasons why’ genaamd. Ik werd een week geleden via facebook geattendeerd op deze serie middels het artikel ’13 Reasons Why’ Is Actually a Show for Parents (Yes, Really).

Mijn pedagogische interesse was gewekt en ik waagde me aan de serie waarin een tienermeisje zelfmoord heeft gepleegd en aan het woord komt door de cassettebandjes die ze heeft overgedragen aan degenen die hebben bijgedragen aan haar suicide.

Het is een intense serie die ik gebingewatcht hebt in 2 dagen. Ik ben het eens met het artikel dat ouders deze serie zouden moeten kijken, alsook leraren en andere schoolmedewerkers. Het geeft inzicht in hoe (cyber)pesten levens kan ruïneren en hoe kinderen geheimen kunnen dragen waar ze aan onderdoor gaan, zonder dat ouders en andere volwassenen hier weet van hebben.

Ik heb echter ook mijn kanttekeningen bij de serie, het baart mij zorgen dat kinderen dit kunnen zien zonder toezicht en/of begeleiding van volwassenen. De zorgen die ik heb zijn als volgt:

  1. Kinderen zijn niet zo goed in relativeren. Iedere gebeurtenissen kan gezien worden als een directe aanleiding tot de suicide, dit is ook de toon die de serie zet. Het kan leiden tot plaatsvervangende schuldgevoelens en schaamte.
  2. Er worden ernstige wettelijke overtredingen gepleegd, maar deze worden niet nadrukkelijk afgekeurd door de serie. De tieners komen er steeds mee weg en ook de volwassenen in de serie doen het af als niet belangrijk. Enkele voorbeelden: overmatig drugs- en drankgebruik door minderjarigen, te hard rijden en zelfs verkrachting. Een morele afkeuring ontbreekt.
  3. De serie is té grafisch. Het is heel moeilijk om de suïcidescene te bekijken zonder dat er een knoop in je maag komt. De relatieve kalmte in de scene doet overkomen dat het gemakkelijk is om op deze manier een einde aan je leven te maken. Ook de verkrachtingsscenes zijn erg grafisch. De scenes kunnen gezien worden als een handleiding van hoe je zoiets kan doen.
  4. Het gevaar van kopieergedrag wordt in de serie getoond, de andere kinderen hebben ook te kampen met zelfmoordneigingen en het scheelt weinig of ook zij beroven zichzelf van het leven. Er wordt echter geen tegenwicht geboden, de enige reden dat ze het niet doen is omdat ze zichzelf er niet toe kunnen brengen.
  5. De serie komt niet met inhoudelijke boodschappen over hoe kinderen veilig kunnen zijn, of hoe ze om moeten gaan met situaties als pesterijen, buitensluiting, vechtpartijen en misbruik.
  6. De serie benadrukt dat eenieder van negatieve invloed kan zijn op het leven van een kind, maar ziet daarbij ironisch gezien haar eigen invloed over het hoofd.
  7. De serie trekt je juist de depressie in, er gebeurt 13 afleveringen lang niets goeds, terwijl het continu sterk emotioneel beladen is.

Ik heb ervoor gekozen om deze zorgen in een artikel te delen, omdat juist de netflix-doelgroep voor deze serie tieners zijn en ouders doorgaans geen idee hebben waar hun kinderen naar kijken. Juist omdat er zoveel ontbreekt aan de serie aan hulpverlening en tegenwicht, is het goed om met kinderen in gesprek te gaan over de serie en de onderwerpen die daarin aan bod komen. De kinderen gaan deze serie sowieso bekijken, want het is een hit op netflix die over ‘hun levens’ gaat.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s